فهرست مطالب
طراح و مجری نمای ساختمان
پوسته بیرونی یک ساختمان تشکیل دهنده منظر خارجی و به اصطلاح نمای بیرونی یک ساختمان می باشد. نمای یک ساختمان معرف کاربری و شخصیت منحصر به فرد برای هر بناست . طراحی نما یکی از بخش های با اهمیت پس از طراحی پلان و نقشه های معماری به حساب می آید. یک نمای جذاب که چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند می تواند تاثیر به سزایی در فروش واحد های مستقر در ساختمان داشته باشد.
طراحی نما باید به گونه ای باشد که در طی زمان و با تغییر روند سبک های طراحی دچار کهنگی و از مد افتادگی نشود و با وجود کهولت همچنان زیبا و جذاب باشد.
در یک نما می تواند از متریال های مختلفی بهره برد. نماهای سنگی ، آجری ، نمای سیمانی یا نماهای مدرن بتنی ، آلومینیوم کامپوزیت ، شیشه ، ترموود و غیره از جمله نماهایی هستند که امروز بنا به سبک و نوع طراحی کاربرد زیادی دارند .
صحبت از سبک در طراحی به میان آمد ، لذا بهتر است کمی به این مسئله نیز بپردازیم . در طراحی نما سبک های مختلفی وجود دارد. از جمله این سبک ها می توان به سبک مدرن ، سبک مینیمال، سبک کلاسیک ، سبک روستیک ، سبک باروک و غیره اشاره کرد. هر یک از این سبک ها در یک موقعیت جغرافیایی و برای کاربری های مشخصی استفاده می شوند.
انتخاب یک سبک صحیح برای طراحی نمای ساختمان کمک می کند تا بهترین نتیجه و خروجی کسب گردد.
در ادامه این مطلب اگر تمایل به انتخاب یک طراح حرفه ای برای طراحی نمای ساختمانتان دارید وارد صفحه طراحی نمای ساختمان شوید . علاوه بر عناوین و موضوعات بیشتر از تعدادی از پروژه های طراحی و اجرا شده گروه مهندسی معماری بنا افرا بازدید بفرمایید.
نمای دو پوسته
نمای دو پوسته به نماهایی گفته می شود که شامل دو لایه خارجی در بخش نمای ساختمان هستند. از این روش برای دو منظور یکی زیبایی بخشی بیشتر به نما و دیگری عایق سازی بیشتر در نما استفاده می شود .
یک مدل از نماهای دو پوسته نماهایی هستند که بر روی پوسته خارجی و نهایی نما یک پوسته دیگر با طراحی خاص اجرا می گردد و به نما حجم و بعد می دهد . مانند پوسته هایی که از جنس ترموود یا ورق آهن بر روی نماهای آجری و سنگی اجرا می شوند. اجرای این متریال های ثانویه نما را حجیم تر نشان می دهد و با حرکت سایه های در طی ساعات روز تحرک در جبهه خارجی را شاهد خواهیم بود .
مدل دیگر از نماهای دو پوسته جنبه نبادی تری دارد و در بتن نمای ساختمان اجرا می شوند . در محیط های مرطوب و شرجی معمولا از این روش برای نماسازی استفاده می شود تا مانع از عبور رطوبت و دمای معکوس به داخل بنا بشود. در این روش یک لایه داخلی به صورت تیغه چینی کار می شود و مابین لایه اصلی و لایه داخلی توسط عایق هایی همچون پلاستوفوم و یا پشم سنگ پوشانده می شود.
لایه بیرونی عمدتا به صورت خشک اجرا می شود ولی اگر نیاز به اجرای نمای ملاتی نیز باشد می توان بوسیله اجرای یک تیغه خارجی یا توسط رابیتس بندی و شاسی کشی ، سطح زیرین این روش از نما را اجرا کرد.
روش ها دو پوسته دارای مزایای مختص به خود هستند. این روش ها ترمال بریک ، آکوستیک و عایق رطوبت می باشند . از معایب این روش بالا بردن نسبی وزن نما و افزایش بار مرده ساختمان می باشد که می بایست در محاسبات اولیه دیده و لحاظ گردند.
سرامیک خشک پرسلانی
از جمله نماهای مدرن که در این سالها طرفداران خاص خود را پیدا کرده ، نمای کار شده با سرامیک پرسلان می باشد. سرامیک های پرسلان بدلیل ضخامت و مقاومت بالاتری که نسبت به سرامیک های عادی دارند، این امکان را فراهم می کنندکه از آنها برای اجرای نماهای خشک استفاده شود.
ویژگی نماهایی که به صورت خشکه اجرا می شوند این است که بوسیله ساپورت های فلزی ، استیل و فولادی به بدنه اصلی ساختمان متصل می شوند که این کار باعث افزایش طول عمر نما می شود. در این روش از اجرا احتمال سقوط مصالح ساختمانی نما در اثر کهولت سن بنا به صفر خواهد رسید.
سرامیک های پرسلان در ابعاد بزرگ، بوسیله قطعات سپری شکل فولادی ویا استیل به شاسی کشی فولادی که به صورت محاسبه شده بر روی پوسته نما اجرا می شوند نصب و اجرا خواهند شد.
نمای صاف یکدست و مات این سرامیک ها مخصوصا برای بناهای مرتفع زیبایی خاصی ایجاد می کند و در عین حال طول عمر بالاتری از لحاظ زیبایی نسبت به دیگر نماهای سنتی دارند.
اجرای نمای ساختمان با سیمان رنگی
نمای سیمانی یکی از قدیمی ترین روش های برای اجرای نما به حساب می آید. این روش علاوه بر مزیت های خود بدلیل عدم استفاده از متریال های ثانویه هزینه پایین تری در بخش اجرای متریال ها دارد و از دسته نماهای بادوام به حساب می آید.
نمای سیمانی نیز در سالهای اخیر دچار تحولاتی شده و مانند هر متریال دیگری ،با نوآوری های عصر حاضرچهره ای جدید به خود گرفته و از حالت سنتی خود خارج شده است. متریال های جدیدی که امروز برای نماهای سیمانی ساختمان استفاده می شوند، دارای پیگمنتهای رنگی هستند. در واقع خود سیمان ذاتا به رنگ طوسی است ولی توسط پیگمنتهای رنگی که به صورت افزودنی به ملات اضافه می شوند به رنگ دلخواه در می آید. این باعث می شود که کهولت سن ساختمان تاثیر کمتری بر روی تخریب و افت نما داشته باشد.
امروزه از این قبیل متریال برای تمام تیپ های ساختمانی اعم از ساختمان های مرتفع ، ساختمان های آپارتمانی پنج طبقه یا کمتر و همچنین ویلا ها استفاده می شود.
طراحی نمای یک ساختمان تعیین کننده متریالی است که برای اجرای نما استفاده خواهد شد، لذا در صورتی که تمایل به استفاده از این نوع متریال دارید، در زمان طراحی لازم است این موضوع را به طراح اطلاع بدهید.
اجرای نمای ساختمان با سنگ
سنگ های ساختمان یکی از بهترینو زیباترین متریال هایی هستند که برای نما از آنها استفاده می شود. دوام بالا و کمترین میزان تغییرات ظاهری در طی زمان از خصوصیات با ارزش این متریال به حساب می آید.
بیشترین مصرف سنگ را از لحاظ ساختار ، سنگ های تراورتن تشکیل می دهند و پس از سنگ تراورتن سنگ های گرانیت مصرف زیادی دارند. از سنگ های مرمریت برای نما نمی توان استفاده کرد چرا که در طی زمان و در برابر باران های اسیدی و نور خورشید به تدریج دچار خوردگی خواهند شد.
در بیشتر مواقع سنگ های تراورتن به صورت ملاتی اجرا می شوند، چرا که بدلیل خلل و فرج پشت این نوع سنگ ها و خاصیت جذب آب بالا ، بیشترین در هم آمیختگی را با ملات ماسه سیمان به خود اختصاص می دهند .
سنگ های گرانیت اغلب به صورت خشک اجرا می شوند. در صورت نیاز به استفاده از ملات ماسه سیمان برای اجرای این نوع سنگ می بایست حتما به روش اسکوپ اجرا گردند.
از سنگ ها هم در نماهای مدرن و هم نماهای کلاسیک استفاده می گردد. امکان اجرای ابزارهای متنوع بر روی سنگ ها توسط ماشین آلات پیشرفته ، بازه گسترده تری رابرای کاربرد این سنگ ها به خود اختصاص داده است.